računovodski servis mala podjetja

Koliko bi v resnici morali plačati računovodske storitve?

 

Če se resno ukvarjate s podjetništvom, potem veste, kako pomembne so storitve računovodskih servisov. Poleg osnovnih storitev njihove storitve pogosto presegajo tudi računovodske. Koliko plačate za to storitev in kakšno vrednost dobite pri dobrem računovodji, so nekatere teme, ki jih bomo obravnavali v tem članku.

 

Računovodski servis je vaš stalni partner v poslovanju

To je postavka, ki je ne gre spregledati. Če že sodelujete z računovodskim servisom je pomembno, da veste ali iščete enako ali želite spremeniti način sodelovanja in dela. Vsekakor se imejte v mislih, da je računovodja od ključnega pomena in vaša “podaljšana roka”, tako za vas, kakor za vaše podjetje.

 

 

Storitve servisa so številne, a omenili bomo samo najpomembnejše:

 

 • vodenje poslovnih in gotovinskih knjig;
 • vpis dokumentacije v zvezi s poslovanjem uporabnikov v skladu z Zakonom o računovodstvu,
 • Zakonom o dohodnini,
 • Zakonom o davku na dodano vrednost,
 • Ostali zakoni, na katere se dokumentacija nanaša;
 • Vnos finančnih podatkov o pretoku zaloge;
 • Vnašanje in knjiženje bančnih izpiskov v lokalni valuti in tudi izpisov v tuji valuti;
 • Izvajanje obračun plač in drugih osebnih prejemkov zaposlenih po pogodbi;
 • izdelava računov ali pomoč pri izdelavi za prodajo izdelkov in storitev, doma in v tujini;
 • Izdelava zaključnega računa na koncu leta;
 • Zagotavljanje podpore strankam z nasveti in obvestili o spremembah računovodskih in finančnih zakonov in predpisov v zvezi s samim poslovanjem …

Seveda se lahko glede na storitve, določene v pogodbi o sodelovanju, ta seznam znatno razširi, v praksi pa se zgodi, da računovodski servis z vami sodeluje veliko pristnejše in tesneje, kot zahteva pogodba.

 

Danes se od računovodje pričakuje, da opravljala tudi določene kadrovske posle – registracija in odjava delavcev za socialno zavarovanje, pripravo in predložitev različnih obrazcev na področju delovnih razmerij. Finančno in davčno svetovanje s strani računovodskega servisa je nekaj, kar je postalo že vsakdanje. Računovodja izračuna tudi različne vrste davkov, pripravi in odda davčne napovedi, izračuna obresti in različne pristojbine in dajatve.

 

Servis, s katerim sodelujete, vam lahko ponudi svetovanje pri vodenju in poslovanju, ter različne pravne nasvete, ki so v veliko primerih zelo potrebni.

 

Zahvaljujoč vsem tem storitvam boste imeli pravega poslovnega partnerja, ki vam bo pomagal pri napredovanju in rasti vašega podjetja.

 

Predvsem pa je pomembno da veste, če samo načrtujete odprtje podjetja, vam računovodski servis zagotavlja storitve zagona podjetja in popolno podporno dokumentacijo.

 

Računovodja je prijatelj vašega podjetja

Od računovodje se pričakuje natančnost, preciznost, pravočasnost, dobra organiziranost in odgovornost, s katerimi se izogne napakam pri vnosu in obdelavi podatkov. V stiku so z zaupnimi informacijami o podjetniku in tudi s poslovnimi skrivnostmi, katere mora računovodja zadržati zase.

 

Stroški storitev računovodskih servisov

 Na stroške storitev računovodskega servisa vplivajo številni dejavniki, kot so:

1. kakšna je oblika pravne osebe,

2. kolikšen je mesečni obseg dokumentacije za računovodsko obdelavo,

3. kako se dokumentacija odda računovodskem servisu,

4. kako se vnesejo podatki,

5. koliko različnih poslovnih procesov je vključenih v postopek obdelave računovodstva,

6. kdo prevzame / odda dokumentacijo,

7. na katerem ozemlju se podjetje nahaja,

 

 

Na primer, na osnovni paket storitev za podjetnike znaša pavšalni znesek malo več kot 40 EUR, medtem ko lahko večji obseg storitev, za katerega se običajno odločite, znaša tudi od 100 EUR na mesec.

 

Na to vplivajo številni dejavniki ampak tisti, ki že sodelujejo s računovodskim servisom, vedo, da to sodelovanje pogosto nima ceno.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Call Now Button+38664241101