racunovodski servis

Računovodski servis – kaj je treba preveriti pred vzpostavitvijo sodelovanja?

V mnogih primerih je cena pri izbiri računovodskega servisa (knjigovodstvena agencija) najpomembnejše merilo. Čeprav je ceno od vseh meril najlažje primerjati, je treba opozoriti še na nekaj ključnih kriterijev, da bo storitev, ki jo boste dobili, zadovoljiva.

 

 

1. Izobraževanje – ali res želite zaupati vodenje poslovnih knjig nekomu, ki ne vlaga v izobraževanje svojih zaposlenih? Knjigovodske storitve so v prvi vrsti
intelektualne storitve in če želite kar najbolje izkoristiti svoj denar,
vprašajte, ali vaš računovodja izvaja interno izobraževanje zaposlenih in na
kakšen način.

 

 

2. Izkušnja – Teorija brez izkušenj ali izkušnja brez teorije? Preden začnete sodelovati z računovodskim
servisom, se vprašajte, kakšne so njihove izkušnje. V pogovoru poskusite
ugotoviti, ali so se soočili z različnimi situacijami in izzivi, za katere
menite, da so lahko pomembni za vas, in tako poskusite razumeti njihove
izkušnje in metodologijo reševanja problemov. Tako boste kasneje prihranili
veliko denarja in časa.

 

 

3. Razumevanje panoge – Objavljanje dokumentov je preprosta tehnika, s katero je sodobna poslovna programska oprema lahko oddaljena le en klik, vendar je bistveno vprašanje za vašega bodočega računovodjo, ali v celoti razumejo vaše podjetje?


Z razumevanjem bistva poslovanja vašega podjetja vam bodo lahko pomagali
usmeriti vaše finančne tokove na najboljši možni način, zato bodo vaš pravi
partner.

 

 

4. Poznavanje omejitev – Dolgoročno ni računovodje, ki bi znal vse. Računovodstvo zahteva celoten sklop veščin, znanj in izkušenj, ki jih pri eni osebi preprosto ni mogoče najti (če jo poznate, nam, prosimo, posredujte kontakt 😊). Zelo pomembno pa je, da vaš bodoči
računovodski servis dobro zaveda svojih omejitev, tako da vam bodo v ključnem trenutku svetovali na pravilen način in vas usmerili k ljudem, ki bodo razrešili vaše težave oziroma izzive.

 

racunovodski servis

5. Zastavljanje vprašanj – To merilo je najmanj opazno od vsega zgoraj navedenega, ampak je bistveno za prepoznavanje poslovne kulture računovodskega servisa, o katerem razmišljate.


Dober računovodja bo vedno zastavljal dodatna vprašanja, saj bo tako natančno razumel, kaj potrebujete, zato bodite pozorni na to, da bo računovodski servis, ki zastavlja vprašanja, eden od tistih, ki vam bo ponudil prave odgovore.

 

6. Kakovost uporabljene računovodske programske opreme – če je bilo vse ostalo zgolj pomembno, je to merilo morda ključno. Čeprav na prvi pogled ni “vaša stvar”, katero računovodsko programsko opremo uporablja računovodska agencija, s katero nameravate sodelovati, je zelo pomembno razumeti, ali je programska oprema, ki jo uporabljajo:

 

a) ustrezna za vašo panogo, 

b) preizkušena na trgu, 

c) ima garancijo za pravilnost podatkov

 

7. Ali vse zgoraj omenjeno velja samo za Slovenijo? – Zgornji nasveti v glavnem veljajo za vse države. Ne glede na to, ali govorimo o Sloveniji ali na primer Srbiji, je kakovost računovodskih storitev nekaj, na kar bi morali biti še posebej pozorni.

Zgoraj omenjena merila so koristna.

Call Now Button+38664241101