odpiranje podjetja srbija

Ustanovitev podjetja v Srbiji: kako to storiti na najlažji način?

Ustanovitev podjetja v Srbiji: kako to storiti na najlažji način?

Če trenutno razmišljate o ustanovitvi podjetja v Srbiji in razmišljate, kako začeti s postopkom, ste na pravem mestu.

 

Dejstvo je, da morate sprejeti naslednje velike odločitve:

 

  • Kakšno obliko pravne osebe izbrati?
  • Kako se registrirati, začeti postopek ustanovitve podjetja?
  • Koliko stane celoten postopek ustanovitve podjetja na ozemlju Srbije?
  • Ali mi ustanovitev pravne osebe dolgoročno prinaša potrebne možnosti?

Tu je še veliko vprašanj, ki se lahko pojavijo v procesu ustanovitve podjetja.

 

Če že imate prave odgovore na zgornja vprašanja, lahko stopite v stik z nami z izpolnitvijo spodnjega obrazca za začetek postopka odprtja podjetja. 

 

Če pa še niste prepričani, je morda najbolje prebrati besedilo spodaj, ker, verjemite, ne želite čez nekaj časa ugotoviti, da izbrana pravna oblika ne ustreza vašemu poslu v Srbiji.

odpiranje podjetja serbia

Odpiranje d. o. o. v Srbiji: Kakšni so koraki?

Če se med analizo vašega bodočega poslovnega modela izkaže, da je odprtje d. o. o. v Srbiji

idealna možnost za vas – kar je najpogostejši primer, ko gre za postopek odpiranja podjetja – morate vedeti, kateri koraki vas čakajo:

 

1.korak: Ustanovni akt za odprtje doo

 

Glede na to, da se lahko ob odprtju odločite, ali bo podjetje enočlansko oz. veččlansko, se je mogoče tudi odločiti, ali bo imelo podjetje enega ali več članov (član = ustanovitelj); potrebno je sestaviti ustanovni akt bodoče d.o.o

Zato obstajata dve obliki akta o ustanovitvi: ustanovni akt za eno osebo in veččlansko podjetje:

  1. Ustanovni akt za enočlansko družbo se imenuje Sklep o ustanavljanju delniške družbe z omejeno odgovornostjo.
  1. Ustanovni akt veččlanske družbe se imenuje Pogodba družbe o omejeni odgovornosti.

V skladu s tem (ne glede na izbrano možnost) je dobro vedeti, da se postopek potrjevanja ustanovnega akta lahko izvede na dva načina:

– z osebno prisotnostjo. Zato morate priti v Srbijo, kjer osebno preverite ustanovni akt skupaj s spremno dokumentacijo;

– po odobritvi. To ne zahteva vašega prihoda; dovolj je, da nekomu v Srbiji(na primer odvetniku ali računovodji po srpski “knjigovodstvena agencija“) date pooblastilo, overjeno pri notarju v Sloveniji, če toosebo pooblaščate za celotni postopek odpiranja podjetja.

 

2. korak: Overjeni ustanovni akt pri notarju

Ko je določena končna oblika ustanovnega akta, je potrebno ustanovitev ali odprtje d. o. o. preveriti še pri notarju.

 

 3. korak (neobvezno): Plačilo ustanovnega kapitala pred vložitvijo registracije o ustanovitvipodjetja 

V nekaterih situacijah podjetja želijo, da se pred ustanovitvijo vplača osnovni kapital. Spodnja meja osnovnega kapitala v Srbiji je za razliko od Slovenije samo 1 EUR.

 

Če želite vplačati vplačilo za osnovni kapital takoj (pred vlogo prijave za registracijo za odprtje d. o. o.), morate odpreti t. i. depozitni, trenutni tekoči račun ustanovitvene družbe, na katerega bodo povrnjena vplačana sredstva kot osnovni kapital. Ta korak ni potreben in je stvar izbire podjetja, torej njegovih ustanoviteljev. 

 

4. korak: Registracija podjetja pri Agenciji za poslovne registre 

Po notarski overitvi ustanovitvenega dokumenta je naslednji korak registracija d. o. o.  pri Agenciji za poslovne registre. Temu postopku lahko sledite sami ali pa najamete agencijo za ustanovitev, ki bo za vas opravila celoten postopek. 

 

5. korak: Izpolnitev vloge za registracijo za ustanovitev d. o. o. 

Vlogo za registracijo lahko prenesete s spletnega mesta APR (sami ali knjigovodska agencija, ki ste ji zaupali odprtje vašega podjetja); izpolnite jo v elektronski obliki, natisnite in priložite s potrebno dokumentacijo. 

 

 

 

6. korak: Oddaja vloge in odločba sodnega tajnika po prijavi 

Vloga za registracijo za ustanovitev ali odprtje d. o. o.  se odda po zaključku pridobitve vse potrebne dokumentacije. Šele nato vse predložite na APR in počakate na sklep, ki je lahko pozitiven ali negativen. 

 

Korak 6a: Pritožba na odločba sodnega tajnika 

Če niste zadovoljni z odločba tajnika, lahko vložite pritožbo, ki mora vsebovati: številko in datum izpodbijane pritožbe, razloge za izpodbijanje, identifikacijo in podpis pritožnika. Pritožba se v roku 30 dni od dneva objave predloži pristojnemu ministru preko APR. 

 

7. korak: Pridobite odločbo o ustanovitvi d. o. o.

Ko se APR pozitivno odloči glede vaše prijave, bo sprejel odločbo o odobritvi vloge in vam jo predložil kot sklep, kot je navedeno v prijavi za registracijo. Odločbo o ustanovitvi d. o. o. lahko prevzamete osebno ali pa počakate, da prispe na želeni naslov; rok za izdajo odločbe je 5 dni.

 

8. korak: Odprtje tekočega računa 

Zadnji korak za začetek poslovanja. Če želite začeti s poslom, morate imeti odprt račun na komercialni banki v Srbiji. Postopek sklepanja pogodbe s komercialno banko mora opraviti direktor osebno: to je oseba, pooblaščena za zastopanje, ki ste jo navedli na obrazcih ob odpiranju podjetja.      

 

9. korak: Davčna uprava in lokalna uprava za javne prihodke 

Ko ste odprli tekoči račun na izbrani banki, morate predložiti celotno dokumentacijosvoji računovodski agenciji, ki prevzame postopek za davčno upravo. Pomembna opomba je ta, da je prva obveznost podjetja, da v 15 dneh od datuma registracije (datum sprejetja odločbe o registraciji, ki jih izda APR) odda napoved o davku od dohodka na davčno upravo v elektronski obliki prek storitve ePrezi (če ste odprli družbo z omejeno odgovornostjo, je za pavšalne agencije postopek drugačen). Pazite, da ne boste zamudili roka, ker so posledice te opustitve velike: razen kazni je to lahko odvzem PIB-a vašega podjetje, kar vam preprečuje poslovanje, dokler se ne odpravijo posledice, torej pride do vrnitve PIB-a. 

 

10. korak: (opcijsko): ustvarite žig 

Čeprav tretji odstavek 25. člena Zakona o gospodarskih družbah določa, da vaš žig ni obvezen, je splošna praksa pokazala, da je bolje imeti žig predvsem zaradi različnih neskladnosti v zakonu in zaradi zaposlenih, ki vam lahko s svojimi notranjimi postopki vzamejo veliko časa, saj postopki zahtevajo žig.  

 

Ustanovitev podjetniške trgovine in / ali pavšalne agencije 

 

1. korak: Prijava podjetniške trgovine pri Agenciji za poslovne registre 

Ko se odločite za nov posel in ustanovitev, to je odpiranje podjetniške trgovine, je prvi korak prijava podjetniške dejavnosti pri APR.

 

1a korak: Izpolnjevanje registracijskega obrazca 

 
 

za ustanovitev podjetniške trgovine Obrazec za registracijo podjetnika lahko prenesete z APR in ga izpolnite elektronsko. Izpolnjen registracijski obrazec za ustanovitev podjetniške trgovine ali za pavšalno agencijo natisnete in priložite kot potrebno dokumentacijo. Pomembno je, da se odločite, ali boste podjetnik, ki vodi knjige (osebni zaslužek) ali pavšalni podjetnik.  

 

2.korak: Oddaja vloge in odločba sodnega tajnika po vlogi  

Vloga se odda šele po pridobitvi vse potrebne dokumentacije za odprtje podjetniškega podjetja, to je pavšalne agencije. Vse, kar morate storiti, je, da vložite vlogo pri Agenciji za poslovne registre. V nasprotju s postopkom ustanovitve d. o. o. ne potrebujete ustanovitvenega dejanja, ampak je potrebna osebna prisotnost. 

 

Korak 2a: Pritožba na odločbo sodnega tajnika  

Če niste zadovoljni z odločbo tajnika, lahko vložite pritožbo, ki mora vsebovati številko in datum izpodbijane odločbe, razloge za izpodbijanje, identiteto in podpis pritožnika. Pritožba se vloži pri ministru, pristojnem za položaj podjetij in drugih obrazcih poslovanja prek Agencije za poslovne registre v 30 dneh od dneva objave odločbe.     

 

3.korak: Pridobitev odločbe o ustanovitvi podjetja, tj. pavšalni znesek 

Ko APR sprejme pozitivno odločbo o vaši prijavi, bo sprejel sklep o odobritvi odprtja podjetniške dejavnosti oziroma pavšalne agencije in vam bo ponudil rešitev tako, kot je navedeno v prijavi za registracijo. Če ste navedli, da želite osebno sprejemati odločbe sodnega tajnika, pojdite na APR in naložite rešitev.  

 

3a korak: Pridobivanje zapiskov iz registra poslovnih subjektov 

Med postopkom vašega podjetja boste morda potrebovali potrdilo APR o registraciji podjetnikov, tj.pavšalni znesek. Včasih je to potrebno, da dokažete, da ob izdaji izjave delujete kot družba z omejeno odgovornostjo. 

 

4. korak: Odprite tekoči račun 

Po navedenih procesih je treba tako kot pri ustanovitvi d. o. o. odpreti tekoči račun pri banki. Postopek odpiranja računa je popolnoma enak kot pri ustanavljanju d. o. o. 

 

5.korak: Davčna uprava in lokalna uprava javnih prihodkov

Kot v 4. koraku, je tudi po zaključku registracije in odprtju tekočega računa naslednji korakpredložiti vso dokumentacijo knjigovodski agenciji, ki bo namesto vas opravila prijavo davčni in lokalni upravi.

 

6.korak: (Izbirno): Ustvarite žig 

Izdelava pečata za podjetnika, t. i. pavšalnika, je tako kot pri ustanovitvi d. o. o. možna, a ni obvezna. 

 

Koliko stane ustanovitev podjetja?

Ustanovitev podjetja je postopek, ki zahteva poznavanje določenih procesov, pravil in seveda časa.Če menite, da je ta postopek za vas nekaj, kar bi raje prepustili nekomu drugemu, se obrnite na nasglede več podrobnosti. Glede tega, kako in na kakšen način zagotoviti brezplačen zagon podjetja, stopite v stik z nami prek spodnjega obrazca.


Leave a Comment

Your email address will not be published.

Call Now Button+38664241101